----ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ----


Η συναρμολόγηση  και το κόλλημα μικρών και συνήθως τετράγωνων ή ακανόνιστων ψηφίδων διαφόρων υλικών, όπως μάρμαρο πέτρα ή γυαλί, για την δημιουργία μιας διακοσμημένης επιφάνειας πατώματος, οροφής ή τοίχου,  ονομάζεται ψηφιδωτό.
Τα παλαιότερα ψηφιδωτά που έχουν σωθεί, βρίσκονται στην περιοχή της Μικράς Ασίας και χρονολογούνται από τον 8ο π.Χ. αιώνα.
Από εκεί η τέχνη πέρασε στους  Ρωμαίους τον 1ο π.χ. αιώνα και τη μεγάλη τους ακμή γνωρίσαν κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Στην αρχή τα ψηφιδωτά κατασκευάζονταν από μικρά σε μέγεθος χαλίκια, με ομοιόμορφο μέγεθος.
Η πέτρα για ένα μεγάλο διάστημα χρόνων χάρισε τα φυσικά της χρώματα στις δημιουργίες των καλλιτεχνών.
Με την εμφάνιση του γυαλιού, περίπου τον 3ο π.Χ. αιώνα παρουσιάστηκαν τεράστιες χρωματικές δυνατότητες και έδωσαν νέα κατεύθυνση στην τέχνη.
Άρχισαν επίσης να χρησιμοποιούν χρυσές και ασημένιες ψηφίδες, που γίνονταν με επίστρωση φύλλου μετάλλων καθώς επίσης και ψηφίδες από φίλντισι.
Το Βυζαντινό ψηφιδωτό γίνονταν με άμεση ψηφοθέτηση επάνω σε ασβεστοκονίαμα συνήθως 3 υποστρωμάτων διαφορετικής πυκνότητας.
Όπως είναι φανερό, πρόκειται για τεχνική πολυδάπανη και δύσκολη.
Ήταν σύνηθες για τα πρόσωπα και γενικά τις μορφές να χρησιμοποιούν πολύ μικρές ψηφίδες, ενώ οι μεγαλύτερες στα ενδύματα και στο φόντο.
Η τοποθέτηση των ψηφίδων γίνονταν με διαφορετική κλίση πάνω στο υπόστρωμα, ώστε να έχουν καλλίτερη οπτική σε σχέση με το φως.
Η ψηφοθέτηση ήταν συνήθως τμηματική και αρκετές φορές διακρίνεται το σημείο ένωσης των επιφανειών, αλλά με συνοχή  του συνόλου λόγω του χρώματος του υποστρώματος.
Αντίθετα με τα Ρωμαϊκά και Αρχαιοελληνικά ψηφιδωτά που γίνονταν λείανση της επιφανείας των ψηφίδων, στα Βυζαντινά, η επιφάνεια έμενε ακατέργαστη, ώστε να αντανακλά το φως και να δίνει μεγαλύτερη φωτεινότητα.
Στην κατασκευή φορητών ψηφιδωτών εικόνων, η τεχνική είναι διαφορετική.
Πάνω στην βάση της κατασκευής, απλωνόταν ένα στρώμα κηρομαστίχης, στο οποίο εμφυτεύονται οι ψηφίδες με μέγεθος πολύ πιο μικρό, από αυτό που χρησιμοποιούνταν για δάπεδα και τοίχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου