----L.C.TIFFANY----

Louis Comfort Tiffany
18-02-1848 / 17-01-1933

Καλλιτέχνης και σχεδιαστής, γνωστός για το έργο του στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων, καθώς και στην υαλουργία.
Ένας από τους πρωτεργάτες της Αρτ Νουβό (19ος – 20ος αιώνας) του οποίου οι ιδέες για την επεξεργασία του γυαλιού, ήταν πρωτοποριακές για την εποχή του.
Σχεδίασε κοσμήματα και έργα από μέταλλο, παράθυρα από επεξεργασμένο γυαλί, κεραμικά, επιτραπέζιες λάμπες, γυάλινα μωσαϊκά.
Γόνος της γνωστής οικογένειας των κοσμηματοπωλών και απρόθυμος να ακολουθήσει την οικογενειακή επιχείρηση, παρόλο που η εταιρεία ήταν πολύ επιτυχημένη.
Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι, εντυπωσιάστηκε πολύ από την Ισλαμική τέχνη και γνώρισε σε βάθος τη παράδοση και την ιστορία αυτών των διαφορετικών πολιτισμών.
Επηρεάστηκε έντονα από τη τέχνη της Ιαπωνίας, η οποία εισαγόταν τότε στην Ευρώπη.
Μετά την επιστροφή του στην Νέα Υόρκη, μπήκε στην επιχείρηση του πατέρα του με το σκεπτικό να σχεδιάζει αρχικά βιτρώ για εκκλησίες και για τα σπίτια αριστοκρατών καθώς και λάμπες και φωτιστικά.
Το 1885 ίδρυσε εργοστάσιο γυαλιού στη Corona, του Long Island, στη Νέα Υόρκη, η οποία παρήγαγε αντικείμενα από γυαλί μέχρι το 1928.
Ο ίδιος δεν ήταν τεχνίτης στην κατασκευή γυαλιού αλλά σχεδιαστής έργων και έλεγχε την παραγωγή με ένα μεγάλο δίκτυο ειδικευμένου προσωπικού.
Αποσύρθηκε το 1919 από την ενεργό συμμετοχή, μετά από διάφορες αλλαγές ονομάτων της επιχείρησης.
Έγινε γνωστός για τις επιτραπέζιες λάμπες και τα κρεμαστά φωτιστικά του, που έχουν μέχρι και σήμερα υψηλές τιμές, όταν εμφανίζονται σε δημοπρασίες.
Έργο

Ο Louis Comfort Tiffany πίστευε, ό,τι έργα που διαθέτουν αισθητική ομορφιά και πρωτοτυπία μένουν ανεπηρέαστα στον χρόνο από τις αλλαγές της μόδας.
Ο ίδιος επηρεασμένος από τα Ισλαμικά μοτίβα και από τις φόρμες της φύσης, έκανε έργα ξεχωριστά με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Μεγάλο μέρος των έργων του ήταν λάμπες, που εκείνη την εποχή είχαν μεγάλη ζήτηση,
συχνά είχαν μορφή λουλουδιών και φυτών με ιδιαίτερα έντονα χρώματα.
Ήταν κατασκευασμένες από επεξεργασμένο γυαλί και πολλές φορές παρατηρείται να έχουν επάνω τους βιτρώ με διάφορα χρώματα.
Πιστεύοντας στην ομορφιά της φύσης, θέλησε να τη μιμηθεί μέσα από τα σχέδια του.
Πιθανότατα ένα από τα πιο όμορφα έργα του ήταν η γνωστή λάμπα τραπεζιού με το όνομα Lotus (1900 -1906).
Το σκεπτικό του ήταν, πως η τέχνη συμβολίζει την ομορφιά και είναι κάτι που παραμένει αναλλοίωτο.
Ασχολήθηκε με την εσωτερική διακόσμηση αριστοκρατικών κατοικιών και εκκλησιών και ήταν υπεύθυνος για την επαναδιακόσμηση, κάποιων δωματίων του Λευκού Οίκου.
Στο σχεδιασμό και τη κατασκευή του βιτρώ, χρησιμοποιούσε γυαλί (τύπου οπαλίνας) που εφηύρε ο ίδιος και που έγινε χαρακτηριστικό του έργου του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου